Georges Zigrand's Blog

Look at me, look at me

A bit of fluorescent tape and you’ve got attention, even if you have been around for hundreds of years.
framed_in_ostende

Studwork bookcase

Posted in Exhibitions & installations, Products & furniture by zigideluxe on 29/01/2013

Shelf made from wood studs

Improvised shelving in the ‘secret’ room at Le Derrière in Paris

DIY magic

Posted in Exhibitions & installations, integratedPlace, Retail environments by zigideluxe on 19/11/2012

Glass door crisscrossed with magic tapMagic tape must be one of the best office inventions after the post-it. In combination with low-budget DIY needs it becomes even more magic, as I’ve noticed on this door of an Architects studio in Barcelona…

Cheap & cheerful

DIY street stall made from an off the shelf ladder
Creating a street stall for a one day event to sell hand made scarves from Bangladesh is not my usual design brief, especially if the budget had to be kept at an absolute minimum. But there is always a way, even if it means going to the DIY shop..

Scarves designed by Luxembourgish designer Anne-Marie Herckes with the assistance of the Vocational Training and Employment Generation Project of the NGO ‘Friendship’.

Beads & buttons fun


I saw this ingenious way of displaying buttons in a Madrid shop. The big wheely device looks more like something from a fun fair and turns at will in order to best view all the buttons on display.

This principle could also be used in many other contexts like interpretative devices in museums …etc. And of course as a way of visually displaying information on the i-phone…

paperJam TV set design

Luxembourg based media group ‘Maison Moderne’ has commissioned me to design a TV set for its new venture, paperJam TV.
The design concept is based on an intricate curtain wall featuring numerous cut-outs based on the pattern of the existing paperJam logo. The idea was to create a notion of visual depth and shadows that ‘texture’ the background in an otherwise extremely confined space (4,5m X 3,5m). The pattern also helps to blur the scale and make the space appear larger then it really is.

Additionally we installed RGB LED’s to graze up the walls behind the hanging ‘curtains’. These LED’s are individually addressable, enabling the background to be animated by gently pulsating and changing colour schemes.

Photo: © Olivier Minaire / Maison Moderne (TM)
paperJam TV: www.paperJam.TV


A proper cake shop

I really like the look and feel of this cake shop. After seeing so many ‘design’ cake shops  and patisseries I found it refreshing to see a shop around the corner from where I used to live that focuses on the cakes and not on an over-designed interior or branding.  Even the signage is hand painted on the window.
Of course this is also becoming trendy and its not such a new idea, but it still feels honest and works very well with the idea of selling home made cakes. Also, I like the fact that you can create a beautiful shop with almost no budget and a trip to the brocante. I would love to do a project like that.

Cake shop in Victoria Park, East London

Shopping info point in Luxembourg city

A very small but dynamic, elegant and highly versatile space commissioned by the Union Commerciale de la Ville de Luxembourg.
Primarily it is a place where visitors can get any shopping information (opening hours, retail services, maps, customised shopping trails …etc) the city has on offer. Within that primary task of giving out information it is also a place where the city’s retailers can celebrate particular themes and organise special events & exhibitions.

Furthermore, the second aim of the space was to establish best practice retail design with innovative materials and finishes. The floor is made from two coloured resin floor (made from cast Polyurethane). The grey brown floor is split in the middle by a central band of white that invites the visitor in from the outside. This band is then folding up to create a central display made from thermoformed partially back-lit white Corian sheets.
By contrast, all the walls are lacquered in a warm dark and super mat Nextel paint finish. This material, often used on control panels and dashboards, is hard wearing and extremely light absorbing to minimise light reflections and emphasis the artifacts & displays. Moreover, the lighting is kept low to focus on the displays and create a beautiful museum like experience.

Cramped into an area of only 50m2 the space is packed with multiple functionalities while keeping a sober and high-quality appearance.

This slideshow requires JavaScript.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: